Nyhetsarkiv

Trendspotting 2025: The Pivot Point

För 20:e gången presenterar Food & Friends sin årliga Trendspaning, som i år har titeln Good Old Days Ahead. Det vi äter och dricker präglas av konjunkturens vågor: gamla vanor åker ut och nya träder fram. I år har vi även mottagit några grattiskort från våra trendvänner i Sverige, UK och USA som var och en introducerar en vinkel på vad som händer i matvärlden just nu.

Trendspotting 2024: Matvanor under permakrisen

För 20:e gången presenterar Food & Friends sin årliga Trendspaning, som i år har titeln Good Old Days Ahead. Det vi äter och dricker präglas av konjunkturens vågor: gamla vanor åker ut och nya träder fram. I år har vi även mottagit några grattiskort från våra trendvänner i Sverige, UK och USA som var och en introducerar en vinkel på vad som händer i matvärlden just nu.

Priskänslighet, svenskproducerat och årets favoriträtt i Matrapporten 2022

I Matrapporten 2022 presenterar vi på matkommunikationsbyrån Food & Friends siffror kring svenskarnas matvanor för elfte året i rad.

Matrapporten 2021 i Gourmet

Fint omnämnande i tidningen Gourmet kring Matrapporten 2021. De skriver bland annat om de något dystra siffrorna kring avmattningen av den gröna trenden.

Framtidens mat i Göteborg Posten

Vi kan absolut inte låta bli att skryta över att vi är en del av denna artikel om framtidens mat i Göteborgs Posten.

Morgonsoffan på TV4

Direkt på det nya året gästade vi TV4 @nyhetsmorgon och berättade hur Pandemin kommer att påverka våra matvanor framåt.

Corona är årets tema i Trendspotting 2021

Den 27 november är det premiär för ”Cheers To Disaster”, nummer 17:e i vår serie med årliga föredrag om vad som händer inom mat, dryck och måltider. Årets tema är hur Corona-pandemin påverkar oss. Hur kommer vi att äta, dricka och dansa? ”Hemma” är det nya ”Krogen” och vi ändrar vanor i hur vi handlar och umgås. Samtidigt kämpar restaurangbranschen med att hitta nya former.

Livsmedelsföretagen + Food & Friends

Den 12 mars inleddes med ett gemensamt frukostseminarium av Livsmedelsföretagen och Food & Friends. Ett trettiotal gäster förskansade sig med nybakta croissanter på nyöppnade restaurang Pas d'art i centrala Stockholm, medan de lyssnade på det gemensamma trendseminariet. Chefsekonom Carl Eckerdal drog insikter från Livsmedelsföretagens senaste konjunkturrapport, medan Lennart Wallander bjöd på rykande färska spaningar som illustrerade de aktuella trenderna.

Icakuriren om woke med Lennart Wallander

Att vara woke innebär att vara medveten om orättvisor i samhället. Icakuriren intervjuar Lennart Wallander i om hur medvetenheten allt tydligare präglar vårt samhälle och om att risken att företag ”wokewashar” sina varumärken. Läs artikeln här!

Premiär för trendspaningen i Helsingfors

I onsdags förra veckan hade vi äran att presentera The Woke up Call på Svenska Ambassaden i Helsingfors. De historiska lokalerna fick för en kväll helt ägnas åt vad framtiden har att erbjuda i mat och dryckesväg, stort tack till alla er som kom!

Trendspaning i Malmö

Den 11 september besökte vi Malmö, detta som ett led i lanseringen av Food & Friends trendspaning inför 2020 – The Woke Up Call. Inför ett 80-tal matintresserade åhörare presenterade Lennart Wallander kommande trender som påverkar vad vi i framtiden äter och dricker.

Framtidens mat i SVT

I tisdags var Lennart Wallander inbjuden till Morgonstudion hos SVT för att prata om framtidens mat med anledning av det kommande FN-klimatmötet på måndag.

Trendspaning under stjärnorna

Den 3 september hade vi premiär av vår Trendspotting 2020. På takterrassen Stockholm Under Stjärnorna hölls föreläsningen ”The woke up-call” för en fantastisk skara matintresserade gäster. Kocklandslaget bjöd som vanligt på nya smaksensationer, bl a ett krämigt ost-te.

Lennart Wallander nominerad till Livsmedelspriset 2019

Vår egen Lennart Wallander, VD och Projektledare, har med 15 andra personer, organisationer och företag nu nominerats till ett av Sveriges finaste priser inom livsmedelsbranschen.

På besök i Kinas hetaste matbutik

I senaste Fri Köpenskap får du följa med Lennart Wallander på spaning i Kinas absolut hetaste dagligvarukedja: Hema.

Matrapporten 2019

14 juni presenterades Matrapporten 2019 på Tak för ca 200 gäster. Innan dragningen gästade vi både SVT Morgonstudion och Sveriges Radio P1, där vi berättade allt om svenskarnas matvanor för 2019.

Lennart i senaste Fri Köpenskap

Lennart Wallander pratar i sin senaste Fri Köpenskap-krönika om vad som händer när vi börjar äta mer lokalt och om ”transport-skammen”.

trendspaning

Vår trendspaning i Kupé

Tre krogkoncept för 2019: Multikrogen, Bakteriekrogen och Tysta krogen.

ellematvin

Våra spaningar för 2019 i Elle Mat & Vin

Finfin artikel om trenderna vi spanar för 2019 i Elle Mat & Vin.

Lennart Wallander krönika

Läs Lennarts senaste krönika i Fri Köpenskap

I Lennart Wallanders senaste krönika i Fri Köpenskap kan du läsa om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

jackfruit

Food & Friends Trendspaning – Restaurang

Tidningen Hotell & Restaurang lyfter godbitar för just hotell- och restaurangvärlden ur Food & Friends Trendspaning.

kaffebönor

Var skulle du köpa din flat white någonstans?

På vilket sätt gör din verksamhet skillnad och får omgivningen att bli en lite bättre plats?

Trendspaning i Malmö Saluhall

Den 12 september var det Malmö-premiär av Trendspotting 2019: ”Turn It Down”. Vi minglade, pratade trender och Svenska Kocklandslaget serverade som vanligt godbitar inspirerat av föreläsningen. Tack till alla som kom!

Den sista sovjetstaten

I senaste Fri Köpenskap kan du läsa Lennart Wallanders krönika

Trendspaning på Kägelbanan

Sveriges mat-elit samlades den 6 september för premiären av Trendspotting 2019: ”Turn It Down”. Efter föredraget serverade Svenska Kocklandslaget godbitar inspirerat av föreläsningen. Lokalen var full, gästerna vackra och kvällen varm. Tack alla ni som kom!

Food & Friends på Gastro Nord

Nu har det gått ett tag sedan vi packade ihop vår monter på GastroNord

Matrapporten 2018

Idag lanserade vi Matrapporten för 7:e året i rad och Pontus syntes i Nyhetsmorgon och delade även med sig av insikter på Scandic Klara i Stockholm.
Läs pressmeddelandet och ladda ner Matrapporten.

Vi ses på Gastro Nord

Den 24-27 april 2018 intar Food & Friends för tredje året Gastro Nord

Dags att tänka nytt!

Framöver kommer du återkommande att kunna läsa Lennart Wallanders krönikor i Fri Köpenskap.

Hamburgare och Indiskt

I Fast Food Magazine kan ni i varje nummer läsa om Lennart Wallanders tankar om mat och trender.

Lennart siar i Hemlagat

I senaste numret av Hemköps kundtidning Hemlagat

De 10 mest populära helgrätterna listas i ELLE mat & vin

Med utgångspunkt från Matrapporten 2017 har ELLE mat och vin tagit fram receptinspiration på de 10 mest populära helgrätterna.

Månadens matprofil

I nummer 2 av Mersmak pratar Lennart Wallander om...

Lennart i Buffé

Missa inte senaste numret av Buffé där Lennart Wallander sitter uppklädd till tänderna

Lennart Wallander

Ensamätare årets trend

Idag publicerades en notis i TT på temat ensamätande – årets kanske hetaste mattrend...

Lennart intervjuas i senaste Besöksliv

Lennart Wallander snackar ”gemensamt ensamätande” i senaste Besöksliv.

Trendspaning i TV4 Nyhetsmorgon

Vi besökte TV4 Nyhetsmorgon och presenterade några av våra spaningar inom mat och dryck...

Heavy Christmas!

Nu när matens högtid är här ställer vi oss i köket och gör vårt bästa för att bli ännu tyngre...

Sex trender inför 2018

Aftonbladet Mat och Vin listar i sitt senaste nummer de viktigaste mattrenderna för 2018.

Lennart blir intervjuad i tidningen Kollega

I senaste numret av Kollega berättar Lennart Wallander mer om nyckelorden som sammanfattar...

#sistabriefen

Tack för #sistabriefen. Vi på Food&Friends har tagit uppdraget på allra största allvar.

10 mattrender att ha koll på inför 2018!

I senaste Tara hittar du ett uppslag med några av de viktigaste mattrenderna att hålla koll på från vår trendspaning i höstas...

Trendspaning 2018 – Things wrapped in things 2

Lennart intervjuas i Magasin Måltid

I senaste Magasin Måltid intervjuas Lennart Wallander om insikterna...

Hälsotrender i ToppHälsa

De absolut mest hälsosamma mattrenderna för 2018 kan du läsa om i senaste...

Lite trendspaning i Amelia

I senaste Amelia kan du bland annat läsa om att vi inom en snar framtid...

Måltidsstatistik i senaste Allers

Lite kort måltidsstatistik från oss i senaste Allers!

Tacohej till fredags-Tacos?

Är det snart dags att säga tacohej till fredags-Tacos? Den frågan har tidningen Allas ställt...

Lennart Wallander

Trendspaningen i Convenience stores news

I senaste numret av Convenience stores news...

Trendspaning 2018

Elle sammanfattar årets trendspaning

ELLE har sammanfattat vår trendspaning till 7 huvudtrender...

Årets mattrender i senaste numret av Butikstrender

I senaste numret av Butikstrender kan du läsa mer om mat-och dryckestrenderna...

Lennart Wallander

Intervju i Svenska måltider

Lennart Wallander intervjuas i matbranschens nyheter Svenska Måltider...

Lennart Wallander

Ica Nyheter skriver om årets trendspaning

I veckans Ica Nyheter hittar du en artikel med de absolut viktigaste insikterna...

Trendspaning Stockholm

Mingelbilder från årets trendspaning

Den 7 september hade vi vår officiella premiär av 2018 års trendspaning inom mat, dryck och måltider...

Trendspaning 2018

Trendspaning 2018

I går hade vi vår officiella premiär av 2018 års trendspaning inom mat, dryck och måltider på At Six Hotel...

Lennart Wallander

Framtidens krogvanor

I dagens Mitti berättar Lennart Wallander om hur han ser på framtidens krogvanor.

Semesterstängt

Efter en extremt färgstark sommarfest med bouleturnering och anklever på Punk Royal inleder vi nu slutspurten...

Matrapporten 2017

För sjätte året i rad presenterade vi den 8 juni Matrapporten...

Nya kocklandslaget

I förrgår höll vi en presslunch på Electrolux HK på Kungsholmen där vi presenterade det nya Svenska Kocklandslaget...

Lennart Wallander

ICON Magazine

Lennart Wallander svarar på trendfrågor i Icon Magazine's vårnummer.

Föreläsning med Bompas & Parr

Vi bjöd in till en halvgalen och helsinpirerande frukostföreläsning med våra vänner Bompas & Parr från London...

God Jul

På årets julbord möttes vi upp av Miss Inga, hen visade sig vara den bästa värdinna...

Lennart Wallander

Intervju i Icanyheter

Grön gastronomi, nischat på nätet, mer lösvikt och konservburkens revival...

Månadens kampanj i Resumé

Vi kom tvåa i månadens kampanj i Resumé med våra filmer för Sevan...

Lennart Wallander

Intressant artikel om trendspanare

I senaste numret av Svenska måltider är Lennart titulerad som...

Mingelbilder från Trendspaning 2017

Här är ett axplock av bilder från premiären av 2017 års trendspaning...